• + 371 63321942
  • sporta.skola@kuldiga.lv

Talantīgs basketbolists un Latvijas čempions kikboksā – saruna ar kuldīdznieku Nilu Biģeli

Kuldīgas novada sporta skolas audzēknis Nils Biģelis šogad, savā vecuma grupā, kļuva par Latvijas čempionu kikboksā, taču tas nav vienīgais sporta veids, kurā N. Biģelim ir labi panākumi – sportists ir savas basketbola komandas līderis un ticis iekļauts arī Latvijas junioru izlases kandidātu sarakstā. Aprunājāmies ar perspektīvo sportistu par nokļūšanu basketbolā, izaicinājumiem, treniņiem un citiem tematiem.

Kā sākās Tavas gaitas basketbolā? Vai esi izmēģinājis trenēties arī citos sporta veidos pirms basketbola?

„Man agrāk ļoti patika futbols, bet treniņos negāju, tik, cik sētā spēlēju. Bet piektajā klasē Mārtiņš Štofregens sāka mācīt sportu. Viņš redzēja, ka esmu diezgan garš un piedāvāja, vai nevēlos trenēties basketbolā. Vienu reizi aizgāju, iepatikās, tā tagad visu laiku trenējos.”

Treneris Mārtiņš uzslavēja Tavu vēlmi smagi strādāt un sacīja, ka Tava attieksme vienmēr esot bijusi pareizajā vietā. Kur Tu rodi sevī motivāciju trenēties tik intensīvi?

„Man vienkārši patīk trenēties. Redzu, ka vienaudži „nodzeras” un saprotu, ka pats tā nevēlos dzīvot, tādēļ trenējos. Smagie treniņi? No sākuma bija grūti, bet laika gaitā pieradu. Ir grūti, bet man iepatikās trenēties.”

Vai piekrīti apgalvojumam, ka būt sportistam ir vesels dzīvesveids?

„Es domāju, ka tas ir ļoti labs dzīvesveids. Ja tu pelni naudu ar to, kas tev patīk, tad tas ir ideālais dzīvesveids.”

Kāda tipa spēlētājs esi laukumā? Kādas ir Tavas spēles spēcīgākās puses?

„Tā kā esmu garš, daudz izdodas tikt pie atlēkušajām bumbām. Man patīk izpildīt pustālos metienus. Tas arī labi sanāk.”

WhatsApp Image 2021 11 09 at 15.13.04

Cik svarīgs basketbolā ir kolektīvs? Tomēr laukumā esat pieci spēlētāji, visu nevari paveikt vienatnē.

„Komandas spēks ir stiprāks par vienu spēlētāju. Pat trijatā nevar apspēlēt piecus spēlētājus. Jāiesaista ir visa komanda un tajā ir spēks.”

Esi bijis iekļauts Latvijas junioru izlases kandidātu sarakstā. Vai tas dod papildu motivāciju strādāt vēl smagāk?

„Jā, gribas tikt kaut kur augstāk. Tāpēc es zinu – ja trenēšos vairāk, tad būs lielāka iespēja tikt kaut kur tālāk. Tur arī slēpjas tā motivācija.”

WhatsApp Image 2021 11 09 at 15.17.01

Kā spēlēm noskaņojies mentāli? Vai ir kāda dziesmu plejliste, ko klausies?

„Kā Kobem Braientam īsti man nav. Es vienkārši iztīru galvu un cenšos par neko citu nedomāt. Tad viss ir kārtībā.”

Vai tam, ka Latvijai ir divi pazīstami NBA spēlētāji – Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, kā arī 3x3 basketbolisti olimpiskajās spēlēs izcīnīja zeltu, ir liela nozīme basketbola popularitātē?

„Latvijā basketbolam noteikti popularitāte ir pieaugusi. Porziņģis jau iznes Latvijas vārdu pasaulē. Tādēļ arī Latvijā daudzi vēlas spēlēt basketbolu. Jaunieši redz, kādi Porziņģim un Dāvim Bertānam ir sasniegumi, un viņi arī tā grib.”

Vai Tu ikdienā seko līdzi NBA un Eirolīgas turnīriem? Kas ir Tava mīļākā komanda?

„Eirolīgai nē, bet NBA sekoju, jā. Mīļākā komanda ir Maiami „Heat””.

Vai Tu nākotnē vēlētos kļūt par profesionālu basketbolistu?

„Protams, ka es gribētu. Tas būtu ideālākais variants.”

WhatsApp Image 2021 11 09 at 15.13.05 1

Kurš no pasaules līmeņa sportistiem ir Tavs paraugs?

„Es savu spēli cenšos vairāk paņemt no Kevina Duranta, jo viņš ir garš un laukumā var izdarīt jebko. Viņš var iemet trīspunktnieku, aiziet garām sedzējam. Arī dribils priekš viņa auguma vispār nav redzēts.”

Pastāsti, lūdzu, kā talantīgs basketbolists var kļūt par Latvijas čempionu kikboksā? Vai kikboksa prasmes dod arī priekšrocības basketbola laukumā?

„Basketbola laukumā tas vairāk dod to, ka nebaidies. Iedod drošības sajūtu, ka vari uzvarēt. Kikboksā trenējos pie Andreja Zozuļas. Ja kārtīgi trenējas, tad iespējams ir viss.”

Nav sarežģīti apvienot treniņus abos sporta veidos?

„Kikboksa treniņos bieži dažādus elementus apvienojam ar basketbolu. Kikboksā piedod klāt fizisko sagatavotību. Tas ir kā fiziskais treniņš basketbolam – taisām dažādus lēcienus, pasitam pa maisiem.”

Kā uzturi sevi formā mājsēdes un ierobežojumu laikā? Vai seko līdzi arī savai ēdienkartei?

„Es no rītiem, pirms skolas, eju skriet. Pēc skolas, kad viss ir izdarīts, parasti dodos uz basketbola laukumu pie Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas. Pamētāju un cenšos atcerēties to, ko esam trenējušies. Ēdienkartei no sākuma vispār nebiju pievērsis uzmanību, bet pēdējā gada laikā tas ir mainījies. Sekoju līdzi un redzu, ka tas ir devis lielas izmaiņas. Ēdiens ir kādi 60% no visa, ko dari. Pārējie 40% ir treniņi. Tas daudz maina - vieglāk var uzlēkt, stiprāk uzsist, izturība ir labāka.”

240592061 2845478839036809 2840859853553373810 n

Šobrīd komandā esat ļoti draudzīgi un cieši. Kā panācāt šādu vienotību?

„Ar Sandi Sukutu esam draugi jau vienpadsmit gadus, arī Elans Bieža ir labs draugs. Mēs visi, arī ārpus treniņiem, kopīgi kaut ko darām. Tādēļ arī esam tik saliedēti.”